
Artglas staat voor ‘artistieke glaspanelen’ en houdt het ambacht van glas-in-lood in stand met hedendaagse designs. John Dierickx ontwerpt en maakt al bijna dertig jaar glas-in-loodramen waarbij strakke lijnen en gebogen vormen centraal staan.
“Ik ben toevallig in de sector gerold”, start John zijn verhaal. “Ik heb eerst sportschool gevolgd en ik ben later toevallig in een glasbedrijf terechtgekomen als plaatser. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. Ik leerde daar over de mogelijkheden en de beperkingen van glas en die kennis gebruik ik nu nog steeds. In die periode ging ik ook naar de kunstschool in avondonderwijs om de technieken van glas-in-lood te leren. Helaas lag de nadruk daar meer op ontwerpen en minder op de ambacht zelf. Ik ben dan maar gestart met zelfstudie en zo ben ik erin gerold. Bij mijn vorige werkgever mocht ik na mijn uren glas-in-loodpanelen maken voor hem. Hij was toen mijn eerste en enige klant. Na een tijdje heb ik mijn ontslag gegeven en ben ik ook voor andere klanten beginnen werken. Wij woonden op dat moment nog in een appartement, dus richtte ik een slaapkamer in als atelier en fungeerde onze garage als stock.”
“In die tijd was de fermettestijl heel populair, dus was er steeds vraag naar dezelfde glassoorten in hoogstens vier kleuren. Dat was natuurlijk een meevaller voor mijn stock. De eerste klanten ontvingen we in onze living, wat niet altijd even professioneel overkwam. Momenteel zitten we al tien jaar in een mooi atelier in Zonhoven. Het is noodzakelijk om een toonzaal te hebben waarin onze hedendaagse ontwerpen volledig tot hun recht komen”, vertelt John. “In het begin hadden we werk genoeg door de fermettestijl, maar daarna viel die markt stil door nieuwe trends. Ik moest opnieuw een markt creëren waar vraag naar zou zijn en toen ben ik gestart met moderne ontwerpen met een abstract lijnspel. Het heeft eventjes geduurd, maar ondertussen zijn we zeker in ons opzet geslaagd.”
“Als je in Parijs van de trein stapt met je ontwerpen, dan zweef je toch een beetje”
“De meeste klanten die we hebben zijn particulieren. Meestal werken we met een vaste prijs per vierkante meter voor een hedendaags ontwerp. Op die manier komt de klant achteraf niet voor verrassingen te staan. Als de klant de offerte heeft goedgekeurd, gaan we ter plaatse kijken naar de mogelijkheden van de ruimte. Aan de hand van voorbeelden die we gemaakt hebben, vormen we een idee van de smaak van de klant en maken we het ontwerp. Daarna kan de klant aangeven wat hij nog zou willen veranderen en maken we een tweede ontwerp. De tekening wordt nadien op ware grootte uitgetekend zodat we over de kleurstalen kunnen beslissen. Op de computer geeft dat natuurlijk altijd nog een ander resultaat”, legt John uit. “Ik werk bijna uitsluitend met helder glas, maar wel steeds met verschillende structuren. Op die manier kan je kiezen hoe transparant het glasraam zal worden. Voor een voordeur moet een glasraam meestal niet transparant zijn, maar voor een deur tussen de living en de keuken mag dat vaak wel. Vroeger was een glasraam puur esthetisch en kon je er niet door kijken. Door onze glasramen kan je wel kijken als je dat wenst, dus ze zijn zeker ook functioneel. Ik vind het ook belangrijk dat een klant mijn ontwerp mooi vindt en ik dring daarom nooit mijn persoonlijke voorkeur op. Als een klant een andere kleur mooier vindt, dan pas ik mijn ontwerp aan. Tijdens het proces nemen we ook foto’s en laten we de klant zien hoe het glaspaneel evolueert, dat appreciëren ze altijd. Ik werk met twee medewerksters en we werken elk aan ons eigen project. Van het moment dat een ontwerp klaar is, duurt het zo’n vijf weken vooraleer het glasraam volledig af is. Bijna elk glas-in-loodraam dat we maken plaatsen we tussen dubbel glas. Op die manier blijft het mogelijk om het glasraam in een stuk te maken.”

“Ik kijk nooit naar het werk van collega’s omdat ik mij niet wil laten beïnvloeden. Als ik ergens kom vraag ik mij telkens af waarom ik het daar wel of niet gezellig vind. Dat gevoel gebruik ik dan in mijn ontwerpen. We werken ook regelmatig voor externe kunstenaars en dat is altijd een goede leerschool op technisch vlak. Zij willen vaak zaken die wij eerst niet mogelijk achten, maar die we daarna dan toch kunnen verwezenlijken. Daar leren we altijd veel van”, vertelt John. “Uiteraard komt mijn naam en het jaartal enkel op mijn eigen ontwerpen te staan.”
“Er zijn natuurlijk altijd wel enkele projecten die bijblijven. Zo hebben we een volledige inkomhal mogen beglazen met een artistiek glaspaneel voor een hotel in Parijs. Als je daar van de trein stapt met je ontwerpen, dan zweef je toch een beetje. We zijn nu ook al twee jaar bezig aan een koepel die in een woning in Barvaux zal terechtkomen. Het is wel zo dat ambachtsmensen nooit echt lang kunnen genieten van het resultaat, want we moeten meteen aan ons volgende project denken. We kijken altijd meer naar de toekomst dan naar het verleden”, besluit John.
www.artglas.be
Kmo zone Molenheide 4032 in Zonhoven
