
Toon Verbist richtte in 1993 zijn zaak Ateliers Verbist op. Hij maakt samen met zijn twee medewerkers kasten, dressings, tafels en volledige keukens, helemaal op maat. “Het is de bedoeling dat onze klanten lang kunnen genieten van hun duurzame meubels”, vertelt Toon.
“Mijn ouders, grootouders en overgrootouders waren ook al met hout bezig, dus de liefde voor het hout zit zeker in de genen. Bomen die te mooi waren om als brandhout te gebruiken werden in planken gezaagd en verkocht. Soms kon ik die planken zelf ook gebruiken, want ik ben gestart met het restaureren en verkopen van antieke meubels die ik in Frankrijk kocht”, vertelt Toon. “Daarna kwam het vaak voor dat iemand mij vroeg om een meubel of een tafel te maken en zo is dat geëvolueerd naar enkel nog maatwerk.”
“Het is belangrijk om te weten waarvoor je een houtsoort wel of niet kan gebruiken”
“Ateliers Verbist werkt ambachtelijk en lokaal. Daarnaast is onze specialiteit dat we altijd op maat en meestal met massief hout werken. Doordat we steeds op maat werken, kunnen we inspelen op de wensen van de klanten.” legt Toon uit. “Naast meubels maken we ook ‘tiny houses’, zowel het huis als de inrichting. Hiermee willen we inspelen op de toekomstige trend van duurzaam en kleinschalig wonen. Wij creëren ook meubels met een combinatie van hout en staal. Zowel het hout als het staal wordt in ons eigen atelier bewerkt.”

“Het massief hout komt van bomen die we rechtstreeks aankopen in het bos en zelf tot planken zagen. Die planken moeten nog jaren drogen vooraleer we ze kunnen verwerken in het atelier. Wij werken vooral met Europese houtsoorten. Als je in Europa zoveel goede houtsoorten hebt, moet je naar mijn mening niet verder zoeken. Op die manier kunnen we ook onze ecologische voetafdruk onder controle houden.”
“Onze houtsoorten zijn niet altijd even gekend, maar we hebben heel wat op voorraad en dat is heel belangrijk. We werken bijvoorbeeld met robinia, een harde Europese houtsoort die heel geschikt is om buiten te gebruiken en die vergrijst doorheen de jaren. Het verschil tussen al deze soorten zit in de hardheid, de tekening en de kleur. De ene heeft graag een tekening in het hout en voor de andere mag het hout wat grillig zijn. Momenteel zijn zwartgebeitste meubels ook heel erg in trek en niet elk hout is daar voor geschikt. Het is dus belangrijk om te weten waarvoor je een houtsoort wel of niet kan gebruiken. Daarnaast werken we ook regelmatig met oude eik. Oude eik vergrijst met de tijd en heeft daardoor veel meer karakter dan nieuwe eik. Door het borstelen komen de nerven ook nog veel meer tot hun recht. De vergrijzing van hout is heel populair, maar het hout chemisch vergrijzen heeft zeker niet hetzelfde effect. Iets wat normaal gezien twintig jaar duurt, kan je niet op tien minuten namaken.”
“We werken steeds op afspraak zodat ik voldoende tijd kan vrijmaken voor mijn klanten. Ze kunnen ook op voorhand naar de planken komen kijken om te kiezen wat ze het liefst zien. De klanten kunnen kiezen voor heel egale planken of net voor planken met veel knopen en barsten in het hout. Soms krijg ik eens een aanvraag om meerdere stuks te maken van een bepaald meubel. Dan zou een CNC-machine natuurlijk interessant zijn. We zijn daar echter nogal koppig in. Wij beschikken over degelijke basismachines waar geen computer aan te pas moet komen. We willen onze productie graag ambachtelijk houden en dus werken we liever wat langer aan een meubel. Het is niet onze bedoeling om snel veel te produceren, maar wel om iets goed en duurzaam te maken”, besluit Toon.
www.ateliersverbist.be
Herentalsesteenweg 77 in Grobbendonk
